La construcció de l’Eix Macià i del parc Catalunya i la transformació de Sabadell d’una ciutat industrial a una de serveis, van ser els temes a debat de la segona sessió del cicle “3 eixos de progrés a Sabadell”, organitzat per la Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya, el passat dilluns 13 de novembre de 2023 a la seu del carrer Indústria a Sabadell.

Germán Palacín, president de la Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya, va assenyalar que “amb aquest cicle hem aconseguit involucrar les associacions, entitats i agents socials de la ciutat i treballar per aconseguir propostes de futur”.  L’enginyeria ha jugat, en determinats moments de la història de Sabadell, un paper primordial en les diferents onades d’innovació i transformació que l’han fet créixer i progressar. Què n’ha quedat? Què se’n pot aprendre per encarar els reptes actuals i de futur?

L’arquitecta, Marta López, va explicar que l’Eix Macià i el parc Catalunya van ser, en part, resultat d’un moviment social urbà que reclamava “alternatives al pla municipal, amb més zones verdes i equipaments per a la ciutat”.

En una jornada, moderada pel consultor Jordi Obradors, l’economista Eduard Jiménez va remarcar que “aquests dos emblemes de la ciutat van suposar l’enfonsament definitiu d’un imaginari col·lectiu a Sabadell”; la ciutat va deixar de ser un emblema industrial per convertir-se en una ciutat de serveis empresarials i logística. En aquesta línia, Jiménez va apuntar la diferència pel que fa a creació de llocs de treball entre Sabadell-ciutat i l’àrea urbana (Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Badia i Barberà del Vallès) “que continua sent un focus industrial que es manté i que té equilibri”.

L’enginyer Carlos Prieto va assenyalar que l’Eix Macià “va suposar la construcció d’un gran centre terciari de caràcter metropolità”. Però Prieto va reconèixer que “s’haurien d’haver construït més habitatges, amb un percentatge social pactat”. L’arquitecte Pere Vidal va definir aquest projecte com “un urbanisme responsable, sostenible i solidari amb el territori” i va lamentar que no s'hagués estès cap a la ronda de Ponent ni en el teixit comercial de la Creu Alta.

El cicle de debat “Els 3 eixos de progrés a Sabadell” té com a objectiu repassar els moments de canvi i evolució més rellevants en la ciutat i identificar les eines, estratègies i claus per fer front als reptes de futur de Sabadell i el Vallès. Personalitats sabadellenques destacades del món de l’enginyeria, l’economia, història i urbanisme, participaran en 3 taules rodones que se celebraran a la seu de la Delegació, els segons dilluns dels mesos d’octubre, novembre i desembre.

 

VÍDEO DE LA JORNADA

Compartir