El passat 21 de setembre vam presentar del cicle "3 Eixos de progrés a Sabadell" que hem organitzat des de la delegació del Vallès d'Enginyers Industrials de Catalunya a l'auditori de la Fundació Bosch i Cardellach.

A l'acte, presentat per German Palacín, enginyer i president de la Delegació del Vallès d'Enginyers Industrials de Catalunya; i conduït per Albert Acín, cap de redacció del Diari de Sabadell, hi van participar Jordi Izard, enginyer i coordinador del cicle, Jaume Puig, arquitecte, Pere Vidal, urbanista i Manel Larrosa, arquitecte i exregidor d'Urbanisme de Sabadell.

Durant la presentació, Izard, va explicar que l'objectiu del cicle és "buscar una reflexió, un balanç, una proposta que serveixi per pensar un futur millor per Sabadell".

Es va parlar sobre la ronda Nord entre Sabadell, Terrassa i Castellar on Larrossa va comentar que "s'ha d'aspirar a més, hem de fer un projecte integral i que tingui sentit". Vidal va apuntar que sobre aquesta infraestructura no s'avança absolutament res i va remarcar la necessitat de “pensar aquesta infraestructura juntament amb altres, com la Gran Via".

Sobre les polítiques locals, Puig va afirmar que "durant anys s'han produït lògiques i contradiccions municipals i, ara, cal més atreviment, cal una visió més àmplia de ciutat i no de suburbi”. També es va apuntar la necessitat del fet que "la ciutat de Barcelona tingui en compte capacitat productora del seu periple i no l'ignori" ha assenyalat Larrosa.

Aquest cicle se celebrarà en tres sessions, els segons dilluns dels mesos d'octubre, novembre i desembre. Els temes que es tractaran són el progrés industrial del passat, l'actual progrés comercial i la previsió de progrés de futur de la ciutat.

El coordinador del cicle va anunciar que al final d'aquestes jornades es publicarà un fascicle amb una síntesi i amb articles dels ponents i, a partir d’aquí, “s'obriran converses amb la classe política per aconseguir un diàleg i múscul per anar canviant coses", va concloure.

 

Calendari de sessions del cicle “Els 3 eixos de progrés de Sabadell”

Eix 1: Progrés industrial (9 d’octubre de 2023)

L’eix del progrés industrial parteix de l’arribada del ferrocarril el 1855, una fita fonamental en el procés d’industrialització i de creixement urbanístic de la ciutat, convertint Sabadell en una potència industrial fins ben entrada la segona meitat del segle XX.

Ponents de la jornada:

 • Montserrat Llonch, historiadora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves línies de recerca se centren en la indústria tèxtil contemporània a Catalunya.
 • Esteve Deu, historiador sabadellenc amb llibres publicats com “L’economia de guerra a Sabadell (1936-39)”, “Sabadell en la postguerra 1939-1945”, “Sabadell 1936: economia, societat i política” i “Els sabadellencs que van anar a la guerra 1936-1939”.
 • Enriqueta Camps, economista, historiadora i professora d’Història Econòmica a la Universitat Pompeu Fabra. Destaca el seu llibre “Historia económica mundial”.
 • Jaume Puig, arquitecte.

Moderat per Mercè Argemí, historiadora sabadellenca amb diferents obres com “D’Arraona a Sabadell”, el naixement de la vila al voltant d’un mercat medieval.


Eix 2: Progrés comercial (13 de novembre de 2023)

L’eix del progrés comercial parteix de la transformació urbanística de l’Eix Macià i de l’obertura de centres comercials (1991). Sabadell es va consolidar com a ciutat de serveis i pol d’atracció d’àmbit comarcal i va permetre, entre altres coses, que tingués el parc urbà més gran de Catalunya: el Parc de Catalunya.

Ponents de la jornada:

 • Carlos Prieto, enginyer industrial.
 • Eduard Jiménez, economista i consultor en polítiques públiques.
 • Marta López, arquitecta, coordinadora i professora del Màster d’Arquitectura i Medi Ambient de la Fundació UPC. Ha sigut comissària i ha dissenyat diferents exposicions de la història social i urbanística de la ciutat de Sabadell. És vicedirectora de la Fundació Bosch i Cardellach.
 • Pere Vidal, arquitecte i urbanista. Va ser regidor de cultura a l’Ajuntament de Sabadell de 1991 a 1995 i impulsor, entre altres obres, de la recuperació del riu Ripoll de Sabadell.

Moderat pel consultor, Jordi Obradors.

 

Eix 3: Progrés de futur (11 de desembre de 2023)

En aquesta darrera jornada, i a partir de les reflexions sobre els èxits i els fracassos identificats en els anteriors eixos de progrés (industrial i comercial), es presentaran conclusions i analitzaran les opcions per fer front els reptes de futur (infraestructures, el canvi climàtic en la seva transformació urbanística, la reindustrialització i la transició en el model energètic).

Ponents de la jornada:

 • Roger Sauquet, arquitecte i professor-lector del departament de Projectes Arquitectònics de la UPC. Francesc Luque, director d'Economia i Serveis del Parc Taulí.
 • Joan Brunet, Tercer sector social i periodista.
 • Manel Larrosa, arquitecte i exregidor d’Urbanisme de Sabadell.

Moderat per Núria Aymerich, secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell, amb una àmplia experiència com a directiva, és formadora a EADA, ponent a ESADE i col·labora amb IESE. 


Accedeix a la pàgina web del cicle 3 Eixos Progrés a Sabadell

Compartir